Stel: je bent nieuwsgierig naar de herkomst van een kerkorgel. Op zekere dag besluit je op onderzoek uit te gaan. Terwijl de eerste stukjes informatie boven water komen, vraag je je af wat het orgel allemaal zou vertellen als het kon praten. En dan lijkt het wel of het instrument daadwerkelijk begint te spreken!
Niet letterlijk natuurlijk, want dit boek is zeker geen sprookjesverhaal, maar door alle puzzelstukjes aan feiten en informatie over het instrument, ontvouwt zich langzaam maar zeker het ‘levensverhaal’ van het kerkorgel.
In dit boek wordt de bewogen reis beschreven van een orgel van Pieter Flaes.
Vanuit een werkplaats aan het nog niet gedempte Damrak in Amsterdam gaat de reis, als het ware samen met het orgel, terug naar de huidige plek in een kerk aan de Vecht.
Aan de hand van informatie uit stadsarchieven, oude notulen, brieven, nota’s, notitieboekjes krantenknipsels en zelfs een plakboek uit een nalatenschap ontmoeten we de personen die het orgel op ‘zijn levenspad’ is tegengekomen: in de eerste plaats natuurlijk Pieter Flaes, die dit bijzondere orgel bouwde, maar ook honderden weeskinderen, rijke regenten, een gepassioneerde predikant die méér verspreidde dan het evangelie alleen, aardappeldieven, liefdevolle leraren die voor wat licht in de duisternis zorgden, leden van het koninklijk huis, orgelbouwers met hart voor hun vak, maar soms iets te voortvarend te werk gingen, blinde organisten met een bewonderingswaardig doorzettingsvermogen en zelfs een paniekerige penningmeester.
Naast de indrukwekkende en soms ontroerende verhalen, wordt er tussendoor ook technische informatie van het orgel gedeeld. Door de uitleg die wordt gegeven is het boek zowel voor orgelkenners als leken op het gebied van orgelbouw interessant te lezen.
Wil je een seintje krijgen als dit boek uitgegeven wordt? (Zonder dat je verplicht wordt het boek te kopen.)
Laat dan je naam en mailadres achter op deze site
Geef een reactie